2011. 11. 29.

Végre...

...egy jó kis kezdeményezés, ami végre hazavághatja, vagy legalább is egy kissé korlátozhatja ezeket a hakniceleb megmozdulásokat, amik elveszik az élő zenétől, és a színpadi zenészektől a lehetőséget.
Egerben tegnaptól tilos a playback, azaz a színpadi fellépők tátogása. Az Európában is egyedülálló kezdeményezés májusban indult Póka Egon, a Kőbányai Zenei Stúdió Művészeti Szakiskola igazgatójának kezdeményezésére. Kőbánya volt az első állomás, Eger a második. Felkészül Pécs, Dunaújváros és Budapest. Erről beszélt Poka Egon a Borsonline riporterének.
- A kiindulópont ugyanaz volt Egerben, mint tavasszal a kőbányai határozat esetében. A playback a hallgatóság tudatos becsapása, azaz egy hatalmas hazugság. Hogy egy együttes úgy tesz, mintha zenélne? A zene CD-ről megy, az énekes pedig - jó esetben - krákog rá valamit. Mi köze ennek egy élő koncerthez? - kérdezte Póka Egon, mielőtt még bármiről kérdezhettük volna. - Adót erre ne költsünk! Se önkormányzati rendezvényen, se önkormányzat által fenntartott intézményben, művelődési házban, sportházban. Nehogy már „fluortomit” meg a társait közpénzből etessük.
Mit szóltak a haknizók?
- Nem örültek.

Ennyi?
- Prüszköltek kicsit, de semmi komoly.

Nyilván a pénz miatt.
- Nyilván. Egy haknizónak legfeljebb a társával kell megosztania a gázsit. Aztán beül az autóba, jöhet a következő falunap. Ha élőben, zenekarral lépne fel, akkor meg ugyanaz a pénz hatfelé menne. Plusz az utazás meg az erősítés költségei. Hát erről szól az egész. Persze ettől még egy maszek diszkóban nyugodtan tátoghatnak, és ott lét is kapnak érte. Nem is keveset.

Budapesten a fővárosi közgyűlés dönthetne a kérdésben. Talál beterjesztőt?
- Kőbányán vagyok zeneiskola-igazgató, Budapest ezért is fontos számomra. Nem lesz könnyű menet, de idővel ezt is megoldjuk. Számos tehetsége van a szakmának, akiről nem hallott a közönség, mert nem jutnak színpadhoz. Ezen akartam változtatni. Május óta műfajokon átívelő mozgalommá szélesedett a kezdeményezés, említhetem Lovasi András (Pécs) nevét vagy a Quimbyét (Dunaújváros). Az egri javaslat beterjesztője egyébként a Csík Zenekar hegedűse, Szabó Attila volt. Neki külön köszönet jár a fáradozásáért.
(forrás: Borsonline - Kárai Csaba)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése